Home > Sykkel > Elsykkel

Elsykkel

July 15th, 2019

En elektrisk sykkel, eller elsykkel som den gjerne kalles i dagligtale, er rett og slett en tråsykkel som har en elektrisk hjelpemotor. Det vil si at du må tråkke den i gang, men at motoren tar over slik at det ikke lenger kun er muskelkraft som får hjulene til å gå rundt.Å gå til anskaffelse av en elsykkel blir stadig mer populært. Det er ikke så rart, med tanke på at den er et fantastisk fremkomstmiddel. Dette transportmiddelet er kategorisert som en sykkel, og den krever derfor ikke registrering eller førerkort. Alle har lov til å kjøre elsykkel, men trafikkreglene for sykkel må selvfølgelig overholdes.

Fakta om elsykkel

Sykkelens motor skal ikke ha en nominell effekt på mer enn 250 Watt, eller kjøre fortere enn 25 km/t. Hvis sykkelen triller fortere enn dette blir motoren automatisk stengt av. Det er ulik størrelse på batteriene på forskjellige typer elsykler, men de har som regel en rekkevidde på mellom 3 og 15 mil.Alle elsykler som er godkjent i EU skal ha både bremsesensor og pedalsensor. Hvis ikke disse er på plass, vil elsykkelen bli kategorisert som en uregistrert moped, og derfor være ulovlig. Salget av lovlige elsykler eksploderte i 2018, og mange forhandlere meldte om en dobling i salget fra året før.

Hvorfor velge elsykkel?

Det finnes mange steder i Norge hvor elsykkel ikke er et realistisk alternativ til annen transport om vinteren. Men samtidig er det stadig flere nordmenn i byer og tettbygde strøk som velger elsykkel fremfor en bil nummer to, særlig i områdene hvor det har blitt mange bomstasjoner som må passeres.Med brede piggdekk og gode klær kan du i snøfattige strøk bruke elsykkelen også om vinteren. Med elsykkel får du frisk luft i kinnene, og du slipper å stå i kø i rushtrafikken. Elsykkel er bra for miljøet, og du vil også oppnå mange helsegevinster ved å velge elektrisk sykkel framfor å kjøre bil.